Egyensúlyozzuk ki magunkat!

Értelem és érzelem, avagy jobb és bal agyfélteke egyensúlya a sikeres, boldog élet kulcsa

Mindennapjainkban és a jelenleg sokunk által élt gondolkodás hangsúlyos életmódban, életünk jelentős részét a bal agyféltekénk irányítja. Agyalással éljük életünket, racionálisan döntünk, cselekszünk, gondolkodunk. Legalábbis ezt gondoljuk. Számtalanszor hangzik el az a mondta, hogy “azt gondolom, azt érzem, hogy…” az intuitív megérzésekhez és az érzelmeinkhez nehezebben kapcsolódunk, mert nem ilyen neveltetésben, társadalmi és kulturális térben szocializálódtunk. Önismerettel persze sokat lehet ezen fejleszteni.

Az azonban bizonyos, hogy a bal agyféltekénk tanult szabályok szerint működik, ezek alapján hozza meg a döntéseket, amely sok esetben könnyítik meg az életünket. Futnak bennünk a programok, amik rutint és biztonságot adnak sok élethelyzetben. Például köszönünk reggel a munkatársaknak, a kávét tejjel és két cukorral kérjük, felhívjuk a könyvelőt,… Hajaj… No és ekkor lesz szerepe a jobbik részünknek. Ki kell találni valami új, működőképes megoldást…

A jobb agyfélteke itt kapcsolódik be, feladata, hogy áttekintve a megszerzett tudást, értékelve az impulzusokat, a körülményeket a megszokott rendszerből valami teljesen új, használható, előre mutató dolgot hozzon létre. Határokat elhagyó, kreatív, “out of the box” megoldást.

Teremtsünk egyensúlyi helyzetet a két oldalunk között.Szabadságra küldjük kicsit a bal oldali agysejteket és móka, kacagás közben megtornáztatjuk a jobb oldalt.

Feszülés és nehézségek nélkül legyünk kicsit újra gyerekek.

Feszültség nélküli felfestés, rajzolás, vágás, ragasztgatás, stb. azaz manuális alkotás során képesek vagyunk azonnali sikerélményeket átélni és elvonatkoztatni a megszokott mindennapos gondolati sémáiktól. Ez lehetőséget biztosít kikapcsolni, megújulni és új ötletek, új megoldások, új válaszok, új gondolatok megszületésére ad teret.

 

Számos tanulmány a következő alapvető kompetenciákat jelöli meg, mint a közeli jövő sikerembereinek kompetenciáit: saját élményeken alapuló tanulás, kreativitás, fókusz, koncentráció.

A sikeres szervezetek alapkövei a sikeres emberek. A közös munka megerősíti a munkatársak közötti együttműködést és a jóindulatú kommunikációt. Ennek eredménye, hogy nő a cég iránti lojalitás és a csapatkohézió.