Mire jó a kreatív tevékenység?

Energetizál, feltölt, lelkesít, megújít

Saját tapasztalatból tudom, hogy habár pici gyerekkorom óta szerettem alkotni, rajzolni életem egy szakaszában egyáltalán nem adtam neki teret. Emlékszem arra az idegen, távoli érzésre, amikor sok év után újra színes ceruzát vettem a kezembe. Azóta tudom, hogy szerelem az életemben a rajzolás, mert nem múlik el a szenvedély. Hiszem, hogy a boldog embert fűti az alkotás vágya, a létrehozás öröme, ennek megtapasztalására tökéletes lehetőség egy kép megálmodása és megvalósítása. Ahogy megteszed az első lépést és kiszínezel egy mandalát, lelkesedést fogsz érezni, hogy tettél magadért valami fontosat. Minél többet rajzolsz, annál több inspirációval, új ötlettel és pozitív gondolattal van lehetőséged gazdagodni.

Azt is megfigyeltem, hogy egy nő minél többet alkot, annál nőiesebbnek kezdi érezni magát. Minél nőiesebbnek érzi magát, annál jobban tudja működtetni élete más területeit is. A nő, aki büszke örömmel, sugárzó arccal teszi ki saját alkotását otthon a falra, több önbizalmat és szeretetet fog érezni önmaga iránt, és ez jól mérhető a férfi bókok számával… Azt gondolom, hogy ez a férfiakra is igaz, az önkifejezés ilyen formája csupa önbizalom emelő és megnyugtató érzést hoz magával.

Otthon, egyedül is öröm az alkotás, e mellett jó lehetőség közösségben létrehozni egy színes szépséget, így megtapasztalhatod a csoport megerősítő erejét és a pozitív visszajelzésekből feltölthetjük a szeretettankunkat. Sőt, lehetőséged adódik színezés közben ismerkedni, barátkozni, beszélgetni hasonló érdeklődési körű emberekkel.

Amennyiben szervezeti tréning alkalmával találkozunk a kreatív alkotással, úgy a közösségi élmény mellett igen sok kompetenciánk tud fejlődni indirekt módon. Ilyen például a kreativitás, együttműködés, probléma megoldás, térlátás, tervezés, szem-kéz koordináció, önbizalom növelés. Ezek mellett, biztosan megtudok a kollégáimról olyan információkat, amelyek hasznosak a közös munkánk során, de a hivatalos dolgos napokon nem derült volna ki.

Az alkotás fejleszti a képességeidet, növeli az önbizalmad

Miközben újra felfedezed az alkotói éned, fantasztikusnak fogod érezni magad, hogy teret adsz egy benned rekedt energiának. Igen, a lelked bizton vágyik rá, hogy alkotói vágyadnak utat nyiss és kifejezd a benned élő kreatív lény csodáit. A vizuális alkotás aktívan fejleszti a kreativitást, a szabad képzettársítást, a szem-kéz koordinációt, a problémamegoldó képességet. Fejleszti az érzékelést, úgy, mint tapintás, szaglás. Sőt, a kreatív alkotás lehetőséget biztosít a megtanult sémák, keretek, határok átlépésére, ledöntésére. Megízlelheted a művészek eltérő látásmódját, ami számomra olyan, mintha újra gyerek lennék.

Az alkotás játékos művelet, amelyen keresztül megtapasztaljuk az új produktum létrehozását. Minél többször látod, érzed, tapasztalod, hogy képes vagy önerőből új szépségeket létrehozni, annál több magabiztosságot és büszkeséget fogsz érezni önmagaddal szemben. Ez a pozitív élmény áthat életed más területeire is, és segít, hogy boldogan, szép, harmonikus, kézműves remekművekkel vedd körül magad.

Tisztító, rendszerező, öngyógyító és önismeret fejlesztő hatása van

Carl Gustav Jung munkássága bebizonyította számunkra tudományosan is, hogy a mandala rajzolás, színezés segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit. Tapasztalata alapján a mandala a természet öngyógyító erejének megnyilvánulása, ami az intuícióból, a belső impulzusokból és a kollektív tudattalanból származik.

A mandalák sajátossága, hogy a középpontból indulnak a szabályos minták, és oda is futnak vissza. Ebben a középpontiságban minden ellentét és dualitás feloldódik, a kozmosz és a személy eggyé válik. “A mandalák gyakran igen merész kísérleteket tesznek látszólag kibékíthetetlen ellentétek egybevetésére, egyesítésére és reménytelenül nagynak tűnő szakadékok áthidalására. Rendszerint már az ebbe az irányba tett próbálkozás is gyógyító hatású…”

Az általunk rajzolt mandala a lelkünk, szellemünk teljességét – a tudatost, a tudatalattit és a tudatfelettit – ábrázolja, valamint utal annak rendjére, rendezettségére. Jung megfigyelése, hogy aki sokat rajzol mandalát, elkezd tisztulni, rendeződni, gyógyulni az élete. Én is ezt tapasztalom, meg tudom erősíteni igazában.

A mandala tehát, mint terápiás eszköz fókuszálja az öntudatunkat, az életerőnket, az önvalónkra koncentrálja a lelki energiánkat, miközben csillapítja az ellentéteket és harmonizál. A megrajzolt kép lenyomata az aktuális lelki- és tudatállapotunknak, így segít minket az önelemzésben, önismeretben.

A mandala létrehozása persze csupán egy lehetőség a sok alkotói tevékenység, rajzolás, festés, stb. közül, így van bőven lehetőség kiválasztani melyik illik legjobban hozzánk vagy a szervezet tagjaihoz.

A boldog, elégedettséget és szeretetet sugárzó nő és férfi testileg, lelkileg és szellemileg is egészséges. A vizuális alkotás lelki és szellemi tápláléka a tudatos embernek, aki harmóniát és békét kíván teremteni önmagában és  otthoni és munkakörnyezetében. Azt kívánom támogatni, hogy a kreatív alkalmak során tapasztaltakat mindenki át tudja ültetni mindennapi és a szakmai életedbe, fejlesztve ezzel önmagát, cégét és kiegyensúlyozott, harmonikus, mosollyal teli vidámabb életet éljen.